From above of white small smooth and round stones in pile at sunshine

Rengöra stenplattor

Skötsel av stenplattor, skiffer, granit & marmor. Hur tar man bäst hand om sina stenplattor för att de ska hålla – läs vår utförliga guide!

Stenplattor utomhus blir utsatta för många olika sorters påfrestningar under året. Det är väder och vind, vatten, smuts, algtillväxt eller till och med kemiska ämnen. För att säkerställa att de inte blir fläckiga, väderbitna och i längden förlorar den estetiska looken, så behöver plattorna göras rent och skyddas med impregnerande produkter.

Summa summarum är att se dina stenplattor, naturstenen, markstenen eller annat stenmaterial som en investering som behöver vårdas!

Här finns vårt utbud av högkvalitativa produkter för plattrengöring och impregnering.

Tvätta stenplattorna

När stenplattor är helt nya eller precis har rengjorts är det bra att impregnera dem då de är extra känsliga för alger och liknande. Det gäller både för stenar, betongplattor och andra typer av mineraliska beläggningsmaterial.

Med tiden kommer dina plattor att bli mer porösa, vilket gör dem mer mottagliga för vatten, vilket i sin tur förlänger torktiden avsevärt. Både alger och stenpest trivs bäst i fuktiga förhållanden, så impregnering är avgörande för att hålla nere algtillväxten. Impregnering lägger sig som en skyddande och vattenavvisande film ovanpå dina plattor och kommer att hålla dina trädgårdsplattor skyddade i framtiden.

Rengöring av stenplattor

När du rengör till exempel uteplatsen, terrassen eller garageuppfarten så är det lätt att skit och smuts sprutas omkring så därför är det bra att plocka bort allt som kan tänkas vara i vägen i det område du ska behandla – så att du inte behöver dubbelarbeta.

Börja med att rensa bort allt ogräs mellan plattorna och borsta sedan noggrant bort all sand, gruskorn och annan smuts. Det lönar sig definitivt att vara grundlig i detta moment innan du går igång med högtryckstvätten. 

Rensa hela området med högtryckstvätten – tänk på att detta moment kan ta tid i och med att du ska rensa långsamt och försiktigt – men låt det göra det för att verkligen få bort allt ingrott som sitter fast i plattorna. 

Emellanåt spolar du av plattorna (utan högtryck) så du kan se vart det är klart, vad som kan tänkas behövas mer tvätt och vart du inte har varit. Samtidigt kan du även passa på att spola av fönster och väggar för att förhindra att smutsen sätter sig fast; det är bra att göra detta med jämna mellanrum i och med att smutsen torkar snabbt. När hela området är rengjort sköljer du av en gång till och kollar så att allt är rent och fint. 

Stenpest, vita fläckar på stenplattor

Många som har någon form av sten på sina uteplatser, garageuppfarten eller på annat ställe utomhus, känner till begreppet stenpest och har problem med dessa vita fläckar på plattorna. Stenpest är en form av svamp som lever i symbios med gröna alger och frodas under fuktiga och mörka förhållanden och som dessutom kan vara svåra att få bort.

Det finns några olika alternativ för att få bort stenpest och algtillväxt – ett av de vanligaste och mest populära alternativen är att behandla med ättikssyra och visst det fungerar – men problemet med den metoden är att syran fräter på stenplattorna och gör därför mer skada än nytta i längden (syran gör ytan uppruggad och bidrar faktiskt till att skapa en gynnsam miljö för framtida stenpest). 

Tvätta marksten, rengöra plattor: så gör du

Rengöring och impregnering av stenplattor är en process som bör upprepas 1-2 gånger om året för att hålla plattorna fräscha och fria från stenpest och algtillväxt.

Innan du påbörjar arbetet med att rengöra stenplattorna, behöver du se över så att du har det du behöver i form av högtryckstvätt med en separat terrasstvätt som monteras på, en skurborste med hård borst, algborttagningsmedel samt impregnering av hög kvalitet. 

  1. Se till att plocka bort allt löst som kan tänkas finnas där du planerar att göra rent; det kan vara krukor, trädgårdsmöbler och annat som kan behövas städas undan. Tänk på att allt du inte vill ska bli skitigt plockas bort, då rengöringsarbetet kan spruta upp både jord samt vatten på omkringliggande ställen. Det är även en bra idé att sopa området noggrant – processen blir enklare på så sätt.
  2. När området är röjt och sopat, kan du påbörja arbetet med att rengöra. Här använder du terrasstvätten (som kopplats till högtryckstvätten). Tänk på att ju mer noggrann du är, desto bättre och mer hållbart blir resultatet. Under arbetets gång är det bra att med jämna mellanrum skölja rent den skit som samlats (det blir även lättare att se vart du befinner dig med rensning). Märker du att skit sprutas upp på till exempel fasaden, fönster och liknande fasta tillbyggningar, så är det lämpligt att även skölja av dessa områden för att smutsen inte ska få en chans att sätta sig. 
  3. Efter det första moment, så sköljer du med rent vatten och kör en finputsning för att få bort eventuella fläckar och andra sträckliknande märken.  Därefter sköljer du rent igen.
  4. Nu är det dags att applicera algrengöringsmedel (följ anvisningarna på produkten). Stenpest och algtillväxt bör ha blivit avlägsnade efter grundtvätten – men en högkvalitativ algrengöring ser till att döda de sista svampsporerna samt eventuella levande algrötter som ska finnas i stenplattorna. Det är därför oerhört viktigt att behandla stenplattorna med algrengöring för att säkerställa att resultatet blir hållbart.
  5. När du nu har behandlat med algrengöring (efter anvisningarna för produkten) är du redo att impregnera stenplattorna. Dock är det viktigt att vänta med impregneringen tills det att stenplattorna är helt torra. Det finns många olika sorters impregneringsprodukter och vi rekommenderar alltid att välja en högkvalitativ sort så som till exempel vår Primacol Sillox (som är en allround impregnering för alla sorters material).

Löpande underhåll: Det händer att sand och jord, som ligger mellan plattorna, försvinner när du rensar stenplattorna och att plattorna får en lite förskjutning över tid. För att förhindra att detta sker så är det en god idé att borsta ut sand på plattorna så att den sjunker ned i springorna. Tänk dock på att vänta med sanden tills det att impregneringen är helt torr. 

Som tidigare nämnt, så är det bra att upprepa den här processen åtminstone 1 gång om året – allt beroende på hur stora problem du har med stenpest och algtillväxt.

Impregnering av plattor i olika material

Impregnering är en försegling som bildar ett skyddande skikt (osynligt) och fungerar som en barriär mot exempelvis vatten och smuts. Genom att impregnera dina stenplattor förhindrar du att fukt tränger ner samt att du hindrar algtillväxt och uppkomst av stenpest. Ytterligare en fördel med impregnering är att stenmaterialen inte får missfärgningar och att livslängden förlängs markant.  

Innan du börjar impregnera är det viktigt att fastslå vad underlaget är gjort av – dvs. vilket material som plattorna är gjorda av. Det finns många olika material när det kommer till stenplattor och beroende på typ, så kan de behöva behandlas på lite olika sätt och med olika impregneringsprodukter.

När du har rensat dina plattor (enligt metoden som beskrivits ovan) ska området behandlas med impregnering lämplig för den sortens stenplattor du har. Det er viktigt att plattorna är helt torra innan du påbörjat appliceringen av impregneringen. Helt nylagda plattor ska torka i minst 3 veckor innan man behandlar dem med impregnering.

Så behandlar du plattor i natursten, marksten, smågatsten, gatsten eller betongsten 

Impregnering för betong och natursten

Natursten är en bergartsprodukt som är utvunnet ur den yttre delen av jordskorpan. De stora variationerna i natursten beror helt och hållet på geologiska faktorer. Alla bergarter är uppbyggda av en eller flera olika mineraler. Material som bör behandlas med impregnering är förslagsvis granit, marksten, natursten, skiffer, mur, puts, betong, betongfasader, tegel, tegelfasader och marmor.

Det är vissa varianter av material som kräver en lite mer ömtålig hantering och skötsel. Vi säljer många olika typer av specialutvecklade och skonsamma produkter för impregnering – beroende på material.

Mer om hur du behandlar, rengör och impregnerar stenplattor kan du läsa om i vår guide.