Väggfärg sovrum

När sovrummet ska uppdateras är det viktigt att tänka igenom valet av väggfärg. Är det ett grått sovrum du vill ha? Ett mörkt sovrum? Ett blått rum? Vill du skapa en oas som andas lugn och ro samt ger dig en god natts sömn? Eller är du inspirerad av lyxiga hotellrum? Genom att välja klassiska ljusa kulörer och ton-i-ton-nyanser skapar du en harmonisk känsla. Vill du ha en mer romantisk dröm så kan du välja mjuka rosa kulörer. Oavsett vilken kulör och nyans du är ute efter så hittar du det hos oss på Gebenna. Vår helmatta väggfärg Lifestyle Paint, glans 5, kan brytas i regnbågens alla färger – så du kommer garanterat hitta exakt den kulör du vill ha!

 

Vilken färg till sovrum? 

För att få ett snyggt resultat är det viktigt att först fundera över vad och hur mycket du ska måla om i sovrummet. Är det bara väggarna som behöver uppdateras? Kanske behöver även taket, lister, golvsocklar och dörrkarmar m.m. också en uppfräschning? Planering är A och O, dels så att det inte blir ett utdraget projekt, dels så att det inte dyker upp oväntade överraskningar och utgifter.

När du ska måla om i sovrummet behöver du inte bara fundera över vilken kulör du vill ha utan vilken glans du vill att väggfärgen samt lister, golvsocklar och dörrkarmar ska ha. Är du en som följer trender? Ja, då kanske du ska satsa på en helmatt väggfärg i glans 5 och sedan bryta av med högblanka detaljer så som lister, socklar och dörrkarmar. Är detta något för dig, då ska du spana in Trä-, panel, och interiörfärgen Fashion 40 från Gjøco! Har du ingen sänggavel? Då kan du vara kreativ och måla en direkt på väggen i en kontrasterande kulör som bryter av. 

 

Hur målar man om ett sovrum? 

Planering är A och O! Skapa överblick, sätt en budget, skriv ner tankar och idéer, kontakta våra experter för guidning om du känner dig rådvill. När du ska måla om, är det som tidigare nämnt viktigt att skapa en överblick över vad som ska målas om så att det inte blir övermäktigt under själva processen. Skriv ner vad som ska målas, vad för målarredskap du behöver och gör eventuellt en tidsplan. Olika färger tar olika lång tid på sig att torka. Behöver du ta bort gammal färg eller tapet? Behöver du göra ett grundligt förarbete med att spackla, slipa och grundmåla? Behöver du rådgivning är du varmt välkommen att kontakta oss – våra experter finns där för dig. 

Ta hjälp av moodboards, inspirationsbilder, textilprover och liknande när du funderar över kulörer och nyanser samt för att skapa en helhetsbild över hur du vill ha ditt sovrum – det är ett av de absolut viktigaste rummen i ditt hem och i sovrummet ska vara din privata sfär för återhämtning och vila. 

Behöver du hjälp med kulörvalen hemma? Läs vår guide över hur du väljer de rätta kulörerna. 

 

Inreda sovrum

Sovrummet är privat och personligt. Det är här du drar dig tillbaka efter en lång och hektisk dag. Du ska känna när du kliver in i ditt sovrum att här kan du slappna av och sova gott. Det ska inte vara hysteriska färgval utan lugna – kanske jordnära toner i greige, brunt eller grönt. Vill du ha mer klassiska val, så är mörkare gråa nyanser ett alternativ. Helt vitt blir lätt för kliniskt och för avskalat, men vill du ha så, då är det viktigt att du jobbar med andra mjuka intryck och ljuskällor. 

Påverkar kulörer oss?

Ja, det gör de i allra högsta grad… faktiskt mer än vad många tror. Har du inte kommit in i ett rum och känt att det varit välkomnande och avslappnat eller åt andra hållet att du fått känslan av oro och kaos? Förmodligen har valet av kulörer i kombination med övrig inredning undermedvetet skickat signaler till din hjärna. Så, när det kommer till färger, kulörer, nyanser och detaljer – ja, då är det oerhört viktigt att de ska samspela och skapa harmoni… speciellt i sovrummet!