Vi ger dig alla fakta: Varför Nike Air Jordan 4 är en av de bästa sneakers som någonsin byggts

Nike Air Jordan 4 är en av de mest ikoniska sneakers som någonsin tillverkats. Air Jordan 4 släpptes ursprungligen 1990 som den första retroversionen av Michael Jordans fjärde signatursko och har blivit en viktig del av varumärket och en oumbärlig del av sneakerhead-garderoben. Denna klassiska modell har återutgivits med uppdaterad teknik och material inte mindre än 10 gånger – vilket gör den till en av de mest produktiva retros i historien. Men varför är just denna basketsko så älskad? Läs vidare för allt du behöver veta om denna legendariska sneakers historia, egenskaper, priser, variationer och tillgänglighet…

En kort historik om Air Jordan 4

Air Jordan 4 var den andra modellen av Air Jordan-skor som hade Jumpman-logotypen på hälen. Den markerade också sista gången Jumpman-logotypen skulle suddas ut på skorna – ett juridiskt krav på grund av en rättsprocess mellan Michael Jordan och NBA under hans speltid. Air Jordan 4 skulle ursprungligen släppas i oktober 1989, men produktionen stoppades på grund av jordbävningen Loma Prieta i Bay Area, där sneakers tillverkades vid den tidpunkten. Efter ett par felstarter släpptes skorna i februari 1990 och såldes för 100 dollar vid en tidpunkt då basketskor fortfarande var prisade från marknaden. Det var den första Air Jordan med synlig luft som kunde kännas på insidan av skon och den första med en synlig yttersula – två funktioner som skulle komma att bli en del av Air Jordan-utbudet. Air Jordan 4 är också den första Air Jordan-modellen med Jumpman-logotypen på utsidan av hälen.

Varför är Air Jordan 4 Retro sneakers så populära?

Air Jordan 4:s popularitet beror inte bara på nostalgi. Medan många Retros uppdateras med modern teknik släpps Air Jordan 4 Retro ofta med samma egenskaper som den hade på 90-talet. Sneakersen är inte heller lika begränsad som vissa andra Retros, vilket innebär att det är lättare att hitta par i din storlek. Air Jordan 4 Retro-sneakers har släppts i ett svindlande antal färgställningar genom åren – vilket kan ha något att göra med att det finns så många färger tillgängliga. Och även om varje färgväg är mycket samlingsbar finns det ingen enskild iteration som har blivit super sällsynt eller dyr. Så oavsett skick kan du lätt få tag på ett par Air Jordan 4 Retro sneakers.

Hur man upptäcker en falsk Air Jordan 4

Att upptäcka en falsk Air Jordan 4 är notoriskt svårt, men det finns några avslöjande tecken som du kan titta efter när du försöker upptäcka en kopia. Det första du bör kontrollera är logotypen på sneakerns tunga. Logotypen på den äkta Air Jordan 4 är en broderad Jumpman-logotyp i metall. Om logotypen har samma storlek och form, men är tillverkad med en glänsande, icke-metallisk tråd, tittar du förmodligen på en förfalskning. Den andra saken att kontrollera är kvaliteten på sömmarna. Sömmarna på tungan, tån och hälen på det falska paret kommer att vara röriga och ojämna, medan sömmarna på det äkta paret är snygga och regelbundna. Det sista du bör kontrollera är insidan av tungan. Tungan ska vara gjord av ett slätt, vitt material på insidan. Om den ser grov ut eller är tillverkad av ett annat material är det stor chans att det är en kopia.

Slutord

Air Jordan 4 är en av de bästa basketskor som någonsin tillverkats och kombinerar retrodesign med modern teknik och moderna material. Dess popularitet har bara ökat ytterligare genom att Air Jordan 4 Retro-sneakers har släppts genom åren – vilket gör den här modellen till en av de mest produktiva retros i historien. Air Jordan 4 har blivit en viktig del av varumärket och en oumbärlig del av sneakerheadens garderob. Om du funderar på att köpa ett par Air Jordan 4 Retro sneakers, se till att du gör din research innan du trycker på köpknappen. Du bör känna till din storlek, känna till säljarna och vara medveten om de förfalskningar som finns där ute. Du bör också ha tålamod och hålla ögonen på priset. När du väl äger sneakersen, se till att ta hand om dem och njut av resan.