FÄRGTRENDER 2024

Årets kulörer 2024 är här och vi svimmar redan över de fantastiska nyanserna som trendar! Jordnära, naturinspirerade toner kommer att vara särskilt stora, enligt färgexperterna som släpper sina förutsägelser varje höst. 

Trendande kulörer 2024

Experter förutspår att vi nu går in i ljusare tider. Nästa års trendprognos innehåller jordnära nyanser som terrakotta och stämningsfulla, murriga och djupa gröna toner som får en att tänka på skogskärnen i de svenska skogarna.

Färgtrendprognosister från hela världen utnyttjar kultur- och designtidsandan för att förutsäga vilka paletter som kommer att dyka upp nästa år – och det ser ut som att livet kommer att bli mycket djärvare 2024.

Färgexperter förutspår att människor kommer att vara mycket mer äventyrliga med sina färgval med ljust rosa, lekfullt turkost och rika bruna nyanser. Naturligtvis kommer neutrala färger aldrig att gå ur mode, men dessa värms upp med mjuka och rödaktiga toner.

Alla experter är också överens om att färgerna kommer att bli mer personliga – ännu mer än någonsin under de närmaste åren. Lugnande jordtoner och djupa stämningsfulla nyanser är bland de mest populära kulörerna för 2024.

Se 2024-års trendfärger här!

Även om vi fortfarande älskar de djärva och uttrycksfulla kulörerna från 2023, planerar vi redan att införliva 2024-års nyanser i våra nästa renoveringsprojekt. Det här är alla 2024-färger som hittills har tillkännagivits, men det kommer att, löpande under 2024, släppas flera färgpaletter och kombinationer som kan vara både övergripande på 2024 och även säsongsbetonade. Så se till att komma tillbaka hit för att bli inspirerad!

Färgerna som vi omger oss med påverkar vårt humör och det är genom våra kulörval som vi kan ge uttryck för vår egen personlighet. Att välja den perfekta nyansen att måla dina väggar med, eller klä sig i, beror i slutändan på personliga preferenser!

För den som är redo att ta det färgglada språnget – här är 2024 års 7 största färgtrender.

Ljusrosa och Röda Toner

Barbies påverkan på kulturen kommer att fortsätta blomstra under 2024. Sherwin-Williams, Dunn-Edwards och Pantone förutspår alla, att de livliga rosa nyanserna kommer fortsätta öka i popularitet då de känns både nostalgiska och optimistiska. Nyanser av blush, nude och babyrosa kommer också vara ett stående inslag. Trenderna visar att vi rör oss bort från de kalla gråa nyanserna och i stället rör oss mot de mer varma, jordnära kulörerna som skapar en naturlig och rogivande atmosfär i hemmet. 

Mörka och Djupa Nyanser 

I den motsatta änden av färgspektrat kommer de rika och djupa färger att spela en viktig roll för att balansera upp de ljusa och klara nyanserna som kommer att ses under det kommande året. Nyanserna varierar från djupa chokladbruna och intressanta svarta till djupa marinblåa och skogsgröna toner.

En djup och mörk, nästan svart nyans kan vara både temperamentsfull men även addera en elegant touch. Att lägga till en mjuk svart nyans till din interiör, väcker en känsla av självförtroende och individualitet. Omfamna den stämningsfulla färgtrenden med en djup olivfärgad nyans. Kulören skapar en speciell känsla av att vara ett med naturen, men är ändå uttalat neutral och perfekt för mysiga rum  – tänk sovrum och vardagsrum.

Den naturinspirerade nyansen är en del av 2024 års trendprognos som handlar om att omfamna avkoppling, emfasera din individuella stil samt att leva i nuet.

Gränslösa Gula Nyanser 

En dov nästan neutral honungsbeige och gul nyans kan kombineras med nästan alla andra kulörer. Själva färgen i sig är designad för att kunna matchas med både varma och kalla toner – även om den varmare trenden är den som sticker ut. Den honungsgula är modern, neutral och anpassningsbar – den kan med lätthet stäppa upp och ta platsen från de kalla gråa nyanserna som vi såg förra året.

Om du har funderat på att välja någon form av grå kulör till ditt nästa gör-det-själv-projekt, överväg en varm neutral kulör istället. Varma neutrala kulörer är här för att stanna och ersätter under 2024 och framåt de svala tonerna som t ex. grått. Den här sortens kulörer är mångsidiga nog att användas på stora ytor, som t ex. köksskåp och väggar, men de kan utan problem även användas på mindre ytor så som golvlister och tak. Eftersom nyanserna är både ljusa och varma kan de få ett rum att kännas större, ljusare och mer inbjudande.

Turkos, Teal och Petroleumblå på Framfart

Under nästa år kan du förvänta dig att de mer livliga sidorna av de blåa kulörerna ger sig till känna! Teal, Petroleumblåa, Indigoblåa och turkosa nyanser kommer att dyka upp än här än där. De uppfriskande och fräscht aquafärgade nyanserna spelar samman med vår önskan om att tillbringa mer tid i naturen och nära vatten – de tilltalar vår känsla av att fokusera på hälsa och välbefinnande. De mer meditativa och rogivande blå nyanserna ter sig mer svala och lugnande på kropp och själ.

Havsinspirerade nyanser har stigit i popularitet på sista tiden – en trend, som utan tvivel kommer ur den kustnära estetiken som trendar. Oavsett om du strävar efter en luftig, kustnära känsla eller en mer humörhöjande, sofistikerad eller estetiskt designad touch, så kommer de blåa tonerna fixa det. 

Lekfullt Lila och Lugnande Lavendel

Lila kan kännas lite skrämmande att måla ett rum med, men experter menar att just de lila kulörerna är väldigt mångsidiga och användbara. Lila och lavendelfärgade nyanser skapar möjlighet för att sticka ut och göra sitt hem mer unikt och är ett sätt för folk att våga experimentera mer med färger i hemmet. 

De mer dämpade och mjuka lila nyanserna kommer att stiga i popularitet under 2024. En av orsakerna till detta är att just lila är en bra följeslagare till de rosa, blåa och gröna kulörerna samt att de tillför livfullhet och djup – naturligtvis beroende på vilken sorts lila nyans du väljer.  

Värmande Neutrala Toner

Medan grått var den dominerande färgen under 2010-talet, har de nya neutrala tonerna rört sig i en vitare och skarpare riktning. Kliv bort från en värld av distraktioner och krav på sinnena; nu vill vi sträva efter lugn och ro med sofistikerade utrymmen som inbjuder till kontemplation där vår inredningsstil tar sig till nya nivåer med den mildaste färgtonen – eller ingen alls.

Neutrala toner och nyanser fortsätter att värmas upp med hjälp av de varma, benvita och lite smöriga tonerna – dessa kommer att bli de nya favoriterna enligt färgexperter och designer i och med att dessa kulörer kommer att ge en energisk men ändå solid bas för färgpaletter.

En av anledningarna till att varma, neutrala kulörer för närvarande älskas av designers har att göra med belysning – särskilt LED-belysning påverkar färgerna och gör att saker och ting får en mycket svalare karaktär.

Mjuka Nyanser av Terrakotta

De mjuka, lite krämiga, brända och varma, bruna kulörerna är designade för att skapa lätthet och energi till samlingsplatserna i ditt hem. Det är ljust utan att vara överväldigande, tack vare neutrala, pastelliknande undertoner som ger en varm och inbjudande känsla. De brända färgerna balanserar den härliga mandarinens energi med jordnära, neutrala undertoner vilket gör dem perfekta för utrymmen som t ex. vardagsrum och kök, eftersom de främjar positiva relationer och konversation.

En av de största trenderna vi ser är att kombinera den här sortens terrakottanyanser med glada citrusnyanser och harmoniserande neutrala toner. Den här färgpaletten för en en känsla av komfort och kreativitet i ditt hem. 

Vi på Gebenna vill att det ska vara så enkelt som möjligt för dig att hitta inspiration till ditt nästa målarprojekt, så därför har vi tagit fram 4 färgpaletter som representerar de färgtrender som kommer dominerar under 2024.